Громадянство України через шлюб

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (17 оценок, среднее: 3.18 из 5)
Loading...

громадянство україни через шлюб

Так як Україна вважається країною, досить привабливою для постійного місця проживання, то часто іноземні жителі прагнуть не просто отримати посвідку на проживання, а й стати громадянином цієї держави.

Умови та підстави за яких можна стати громадянином України, вичерпно передбачені ЗУ «Про громадянство України». Кожна із підстав для отримання громадянства України передбачає свій порядок, особливі умови та перелік додаткових необхідних документів.

Найбільш відомою підставою отримання паспорта України – є прийняття  державою іноземця до   громадянства за умови попередньої реєстрації шлюбу. Іноземець може стати громадянином, якщо йому притаманна низка таких вимог:

  1. Дотримається українського законодавства;
  2. У нього немає іншого громадянства;
  3. Проживання в Україні протягом п’яти років або якщо іноземець  перебуває у шлюбі з українкою чи українцем 2 роки поспіль. Крім вказаного вище, до громадянства можуть прийняти за умови,  якщо іноземець  служить чи служив в українських збройних силах протягом останніх 3 років і це підтверджено контрактом;
  4. Іноземець отримав дозвіл на імміграцію;
  5. Знання державної мови;
  6. Наявність грошових ресурсів для проживання в Україні.

Документи для отримання громадянства України через шлюб

Потрібно подати ось такий примірний перелік документів:

  • заповнену заяву у двох примірниках;
  • 3 фотографії 35х45мм.;

також, залежно від підстав та певних юридичних фактів, слід подати один із таких документів:

  1. для осіб без громадянства – декларацію про те що немає громадянства другої держави або зобов’язання припинити іноземне громадянство для іноземців;
  2. документ який може підтвердити факт безперервного перебування в шлюбі два роки;
  3. копію паспорта чоловіка або дружини громадянина України;
  4. свідоцтво про смерть (копія);
  5. документ яким можна підтвердити знання державної мови ( додаток до атестату чи диплому де вказано про вивчення української мови );
  6. підтвердження достатнього фінансового забезпечення за останні 6 місяців з моменту подачі заяви;
  7. інші документи.

Тільки після того, як Ви зумієте зібрати необхідний перелік документів, який задекларований у законі, його потрібно подати до міграційної служби за Вашим місцем проживання.  Важливим є те, що на деякі документи які  видані в іноземній державі потрібно проставити апостиль та перекласти на державну мову, після цього треба звернутися до нотаріуса для засвідчення.

Порядок оформлення громадянства України на підставі шлюбу

Стадії здобуття особою статусу громадянина України є досить обширними, тривалими та складними юридичними процедурами.  Залежно від обставин, за яких можливо стати громадянином української держави, заяви про надання громадянства розглядають такі органи:

  • Спеціально уповноважений орган який діє при Президентові України приймає остаточне рішення стосовно прийняття до громадянства.
  • Міграційна служба, дипломатичне чи консульське представництво уповноважені вирішувати питання пов’язані із набуттям громадянства за всіх інших підстав за винятком прийняття до громадянства.

Надання громадянства розпочинається з детальної перевірки наданих документів. Якщо будуть виявлені недоліки то не пізніше двох тижнів документи повертаються заявникові для приведення їх в належний стан. Якщо особа яка бажаю стати громадянином не усуне недоліків протягом 2 місяців то слідує відмова.

Заява з пакетом документів проходить перевірку в декілька етапів загальний строк яких не може перевищувати 12 місяців:

  • Першим етапом є перевірка заява  з документами у місцевому органі міграційної служби, після того направляється в обласну ДМС, а на сам кінець перевіряється Державною міграційною службою України.
  • Другим етапом є перевірка клопотання та наданої документації допоміжним органом (комісією) при Президентові України.

Якщо не коректно, неграмотно чи навіть з несуттєвою помилкою оформити заяву чи подати не ті документи які слід, час, протягом якого здійснюватиметься перевірка документів може сягати близько двох років.

Проблема прийняття до громадянства через шлюб

В деяких випадках, якщо Ви не бажаєте мати два громадянства, після державної реєстрації Вашого сімейного союзу  з громадянином України вам надається право оформити посвідку на тимчасове проживання строком на 1 рік (це можливо оформити одразу після реєстрації шлюбу), а після спливу 2 років  подружнього життя можна виготовити постійну посвідку без строку дії.